ABD, Çinli şirketlerin yaptırımları ihlal edip etmediğini belirlemek üzere inceleme yürütüyor
ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Biden idaresinin ticaret kısıtlamaları getirdiği Çin merkezli şirketler kara listesine yenilerini eklemek için kıymetlendirme yürüttüğünü açıkladı.
ABD Ticaret Bakanlığı, ABD menşei eser ve teknolojileri ithal etmesi kısıtlanan Çinli şirketlerin, yaptırımları ihlal edip etmediğini tespit etmek için inceleme yürütüyor.
Raimondo, dün yaptığı açıklamada idarenin “Çin’deki makûs oyuncularla ilgili” bilgi edinmeye çalıştığını ve bu şirketleri kara listeye ekleyeceğini belirterek, “Çok sayıda inceleme yürütüyoruz” dedi.
“Yaptırımları yakında gevşeteceğimizi öngörmüyorum” diyen Raimondo “Yaptırımlardan kaçmak için yeni şirketler kuruyorlar. Şu an çok agresif ve dikkatli çalışmalar yürütüyoruz,” diye ekledi.
Ticaret bakanı, ihracat kısıtlamalarını ABD ile birlikte hareket eden ülkelerin ticaret siyasetlerine da dahil etmek için müttefik devletlerle görüşmek istediğini de belirtti.
TRUMP PERİYODUNDA BAŞLAMIŞTI
Bir evvelki ABD lideri Donald Trump, kara liste uygulamasını yaygın biçimde kullanmış, Huawei dahil onlarca Çinli şirketin ABD eserlerini alması yasaklanmıştı.
Trump periyodunda başlatılan politikayı sürdüren Biden idaresi ise, Kasım ayında ulusal güvenlik ve dışişleri siyasetleriyle ilgili kaygılarından dolayı bir düzine şirketi listeye eklemiş, listedeki kimi şirketlerin Çin ordusunun kuantum bilgisayarı teknolojisi geliştirmesine yardım ettiğini belirtmişti.
ABD Aralık ayında Çin askeri tıp akademisi ve kuruma bağlı 11 araştırma enstitüsünü de listeye ekledi.
ABD’Lİ ÜRETİCİLER ÇİN’İ TERK Mİ EDİYOR?
Raimondo, Apple’ın üretimi Çin dışına kaydırmayı değerlendirdiği istikametinde son devirde yayımlanan haberlere atıfta bulunarak “Bazıları on yıllardır Çin’de üretim yapan diğer Amerikalı üreticilerden de tıpkı şeyi duydum” dedi.
ABD Ticaret Bakanlığı Şubat ayında 33 Çinli kurumu yeni bir listede toplamış, ABD’li şirketlerin bu kurumlara satış yapmadan evvel ek prosedürlerden geçmesini zarurî tutan düzenlemeler getirmişti.
Çin’in Washington elçiliği ABD’nin “geniş yorumlanabilecek ulusal güvenlik kavramına kullanarak devlet yetkilerini suistimal etmek ve Çinli işletmelerin faaliyetlerini her türlü halde kısıtlamaya ve bastırmaya” çalışmakla suçlamıştı. (REUTERS)