76 milyon yıllık “cinayet” çözüldü

Kanada’da Yapılan Çalışmada Teruzorun Boyun Kemiği Keşfedildi

Kanada’nın Alberta bölgesinde yürütülen çalışmalar sonucunda, Azhdarchidae ailesine ait bir teruzorun boyun kemiği bulundu.

Dinozorlarla aynı dönemde yaşamış olan teruzorlar, tarihteki en büyük uçan hayvanlar olarak biliniyor.

Yaklaşık 76 milyon yıl öncesine dayanan bu boyun kemiğinin, Cryodrakon boreas türünden bir yavru teruzora ait olduğu belirlendi. Bu yavru teruzorun kanadının 2 metre olduğu tahmin ediliyor, yetişkinlerin ise 10 metreye kadar kanat açabildiği biliniyor.

Yapılan araştırmalara göre, kemiği inceleyen bilim insanları, üzerinde 4 milimetrelik bir ısırık izi keşfettiler.

Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi’nden Dr. Caleb Brown yaptığı açıklamada, “Teruzor kemiklerinin çok hassas olduğunu ve başka bir hayvan tarafından ısırıldığının açıkça görüldüğü fosillerin oldukça nadir olduğunu” belirtti, ayrıca bu örneğin bir yavruya ait olmasının daha da nadir bir durum olduğunu vurguladı.

Dr. Brown ve ekibi, bulgularını Journal Of Paleontology dergisinde yayımlanan bir çalışmada paylaştılar ve ısırık izinin timsah benzeri bir hayvanın yaptığını tespit etti.

Popüler bilim dergisi IFLScience’a göre, ısırığı gerçekleştiren hayvanın Alligatoridae familyasına ait Leidyosuchus canadensis türüne mensup olduğu düşünülüyor. Bu hayvanlar, günümüz timsah ve kaymanlarının atası kabul ediliyor.

Yapılan yeni araştırma, 76 milyon yıl öncesi av–avcı ilişkileri hakkında önemli ipuçları sunuyor ve timsahların yavru teruzorları avladığı veya beslediği düşüncesini destekliyor.

Dr. Brown ise yaptığı açıklamada, “Sadece bir kemiğin bile 76 milyon yıl önceki yaşam mücadelesine dair önemli bilgiler sunabiliyor olması son derece etkileyici” dedi.

Her zaman en eksiksiz fosilin değil, kısmen korunmuş fosillerin bile ilginç hikayeler anlatabileceği vurgulandı.

Related Posts

Oppo A5 Pro 5G tanıtıldı! İşte özellikleri

Oppo, orta segment kullanıcılarına yönelik yeni akıllı telefon modeli A5 Pro 5G’yi tanıttı. Cihaz; 5G bağlantı desteğinin yanı sıra yüksek ekran yenileme hızı, büyük batarya kapasitesi ve suya dayanıklı yapısıyla dikkat çekiyor. Oppo A5 Pro 5G …

Manuel vitesli araçlar, resmen tarihe karışabilir!

Otomatik şanzımanlı araçların yaygınlaşması ve elektrikli otomobillerin yükselişi, manuel vitesin pazardaki yerini hızla kaybetmesine neden oluyor. Yapılan araştırmalar, manuel şanzımanlı otomobillerin 2037’ye kadar tamamen ortadan kalkabileceğini …

450 bin GSM hattı ile 1,2 Milyar TL’lik dolandırıcılık yapan şebeke yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sahte paylaşımlar, sahte mesajlar ve çağrılarla 1,2 milyar TL’lik dolandırıcılık yapan kişilerin yakalandığını duyurdu. Dolandırıcıların 450 bin adet GSM hattını dolandırıcılık faaliyetlerinde kullandığı belirlendi …

Kompakt ama güçlü: OnePlus 13T resmen tanıtıldı

OnePlus 13T, 8,15 mm kalınlığında 6.32 inç akıllı telefon olarak karşımıza çıkıyor. Tamamen düz AMOLED ekran, 120 Hz yenileme hızı, 1600 nit maksimum parlaklık sağlıyor ve Oppo’nun Crystal Shield Glass’ı ile korunuyor. Ekran içi optik parmak izi …

Anakart fiyatları zamlanabilir! Peki neden?

Bilgisayar donanımı piyasasında uzun süredir devam eden fiyat istikrarı, anakart tarafında sona ermek üzere diyebiliriz. Sektör kaynaklarına göre; başta AMD, MSI ve Gigabyte olmak üzere önde gelen anakart üreticileri, yakın dönemde fiyat artışı …

Nissan GT-R efsanesi geri dönüyor!

Nissan, efsanevi GT-R serisinin yeni neslini 2030 yılına kadar piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Gelen son bilgilere göre; R35’in yerini alacak R36 GT-R modeli hibrit bir güç aktarma sistemine sahip olacak. Nissan GT-R, yeni versiyonu ile geliyor …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir