Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Fındık kırım fabrikasında yangın

Sakarya’nın Karasu ilçesindeki fındık kırım fabrikasında çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale ediyor.

ABD’de gözaltına alınmıştı: Doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk serbest

ABD’de Filistin’e destek verdiği gerekçesiyle yaklaşık 7 haftadır gözaltında tutulan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk, ‘yeterli delil bulunmadığına’ bulunmadığına hükmedilerek kefaletle serbest bırakıldı. Havalimanında basın toplantısı düzenleyen Öztürk, süreç boyunca kendisine destek olan herkese teşekkür etti.

Resmî Gazete’de bugün (10 Mayıs 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de 10 Mayıs 2025 tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı. Peki, Resmi Gazete’de bugün neler var?

Alman tarihçinin öngörüsü: Gelecek yaz Avrupa’daki son barış dolu yaz olacak

Bazı analistlere göre Kremlin şu anda makalenin pratikte ne kadar kullanılabilir olduğunu test ediyor. NATO üyesi bir ülkeye saldırı olması halinde ittifakın diğer ülkelerinin yardıma gelmesi gerektiğini belirten Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 5 …

Sapanca Gölü’nde hareketli dakikalar: Pedallı kanoyla alabora olan 3 kişi kurtarıldı

Sapanca Gölü’nde yunus diye tabir edilen pedallı kanoları alabora olması sonucu boğulma tehlikesi geçiren 3 kişi kurtarıldı.

Korkunç sırrını 23 yıl boyunca saklamayı başarmıştı… Yakayı nasıl ele verdi? İpucu 8 bin kilometre uzakta bulundu

Çevresinde sıcakkanlı ve sosyal biri olarak tanınıyordu. İyi bir kariyeri, şehrin en popüler semtlerinden birinde güzel bir evi vardı. O gün de o güzel evin merdivenlerine oturmuş kahvesinin tadını çıkarıyordu. Ne var ki neredeyse çeyrek asır boyunca çok karanlık bir sırrı herkesten saklamıştı ve bu sır gün yüzüne çıkmak üzereydi…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir