İlaç krizi derinleşiyor… DEHB ilaçları bulunamıyor: ‘İlaç firmaları tedarikte zorlanıyor’

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) hastalarının kullandığı ilaçların eczanelerde bulunamaması nedeniyle mağduriyet yaşanıyor.

Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu ve TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan ilaçlara ulaşım konusunda yaşanan probleme ve çözümüne yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Son dönemde özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavisinde kullanılan ilaçlarda çok ciddi sıkıntı yaşandığını vurgulayan Abbasoğlu, şunları söyledi:

“Bizler tedarik etmekte zorlanıyoruz. Vatandaşlarımız da eczane eczane gezip bu ilaçları bulmaya çalışıyor. Buradaki temel sorun, ülkemizde uygulanan fiyat politikası aslında. Bu ilaçların birçoğu yurt dışından ithal olarak geliyor ve şu an ilaçta uygulanan euro kuru ve bu fiyat kararnamesinden kaynaklı ilaç fiyatlarındaki düşük kur bu yokluğun temel sebebi. Burada tabi mağdur olan yine vatandaşlarımız, hastalarımız. Bizler eczacılar olarak hastalarımızla sürekli bu sebeple karşı karşıya geliyoruz. Amacımız onlara daha iyi bir şekilde hizmet vermek. İlaçlarını kendilerine sunmak ama özellikle bu dikkat eksikliği tedavisinde kullanılan ilaçlar genelde çocuk psikiyatri bölümlerinden yazılan ilaçlar ve vatandaşlar çocukları için bu ilaçları tedarik etmeye çalışıyor.

Buradaki asıl temel problem, ülkemizde maalesef ilaç sanayiinde çok ciddi sıkıntılar var. Fiyatlarımız çok düşük seviyede kaldığı için yurt dışından gelen ilaçlar belli bir sabit kur uygulaması yapıldığı için ülkemize sınırlı sayıda geliyor. Yani bu ilaçları ülkemize getiren ilaç firmaları tedarikte zorlanıyor. Arz talebi karşılamıyor yani böyle bir sıkıntı var. Bu noktada bizim her zaman söylediğimiz yerli ve milli ilaç politikasını geliştirmemiz gerekiyor. Buna kalıcı çözüm bulmak istiyorsak bu tarz ilaç yokluklarına yerli ve milli ilaç politikamızı çok güçlü bir seviyeye getirmemiz gerekiyor. Bunun için yeterli altyapımız var. Ar-Ge çalışmalarını yapacak bilim adamlarımız var fakat imkan tanınması gerekiyor. Buralarda hamleler yapılması gerekiyor. Bu noktada Sağlık Bakanlığına çok ciddi işler düşüyor. Ama dönüp dolaşıyoruz günün sonunda bugün dikkat eksikliği ilaçları yarın başka kanser ilaçları başka kronik hasta ilaçları yoka giriyor. Bunların temelinde ülkemizde uygulanan fiyat politikası var. 20 yıl önce çıkan bir kararname ve günümüzde geçerliliğini yitirmiş bir kararname ve bunda otoritenin ısrar etmesi aslında bu işi körükleyen meselenin en temel noktası.”

“BU İLAÇLARDA TEDARİK SORUNU YAŞANIYOR”

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan da konuyu ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:

“Bu ilaçlar renkli reçeteli ilaçlar olup uyarıcı ve konsantrasyon artırıcı etkileri bulunuyor. Yalnız son zamanlarda bu ilaçlarda tedarik sorunu yaşanıyor. Depolardan istediğimiz zaman bir iki tane geliyor dolayısıyla hastalara yetişmiyor.

İlaç kurunun güncel kurun çok altında kalması, özellikle ithal ilaçların tedarikinde sorunlara yol açıyor. Kritik ilaçların bulunması zorlaşıyor. Orta ve uzun vadede yenilikçi ilaçların Türkiye’ye gelmesini de olumsuz etkiliyor. Hatta firmaların bazıları ilaçlarını Türkiye piyasasından çekiyor.”

“YENİ BİR FİYATLANDIRMA SİSTEMİ ŞART”

Tedarik sorunlarının önüne geçmek için çözüm önerilerine ilişkin de Saydan, eczanelerin yasal olarak ilaç takası yaparak reçete karşılayabildiğini, ancak renkli reçeteler için bu takas işlemini yapamadıklarını kaydetti. Sağlık Bakanlığının eczaneler arasında renkli reçete ile verilen ilaçların takas uygulamasının kaldırdığını hatırlatan Saydan, şöyle devam etti:

”Bu sebeple hastalar ilaçlarına ulaşmakta zorluk çekiyorlar. Sendika olarak bu yanlış uygulama için dava açmıştık. Davanın yakın zamanda sonuçlanmasını bekliyoruz.

Bunun yanında 2017 yılında yayımlanmış olan ve belirli aralıklarla düzenlenerek bugüne gelen bir ilaç fiyat kararnamemiz var. Yıllarca bize hizmet etmiş olsa da bu mevzuat ve ilaç fiyatlama formülü artık günümüz şartlarında işlevselliğini yitirmiş durumda. İlaç bulunabilirliğinin artması ve yeni nesil ilaçların ülkemize kazandırılması için güncel ekonomik şartlara uygun yeni bir fiyatlandırma sistemi şart. Bu konuda yetkililerden acil bir düzenleme bekliyoruz.”

 

 

Related Posts

Uçakta ortaya çıktı! Tam 60 santimetre u

Melbourne’den Brisbane’e gitmek üzere hazırlanan uçakta yük bölümünde yılan bulunması, uçuşun yaklaşık 2 saat gecikmesine neden oldu.

Fatih’te 2 ev ve 4 iş yerini kurşunlayan şüpheli yakalandı

Fatih’te, 2 ev ile 4 iş yerinin kurşunlandığı iddia edilen 2 şüpheliden 1’i düzenlenen operasyonla gözaltına alındı. Hakkında 6 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan M.C.İ’nin adresinden ruhsatsız tabanca, 4 şarjör, 109 fişek ile tüfek aparatı ele geçirildi.

Küstah karikatür açık bir kışkırtma

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Leman dergisindeki küstah karikatürü, mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtma, alçakça bir provokasyon olarak nitelendirdi. Sorumluların hukuk önünde hesap vereceğini belirten Erdoğan, “Haklıyken haksız konuma düşecek adımlardan herkes uzak durmalıdır. Öfkenin aklı perdelemesine hiçbir genç kardeşim izin vermemelidir” çağrısı yaptı.

Erdoğan’ın önünde bakan eleştirisi

AKP’li vekiller bakanları överken, bazıları da eleştirdi. Fatma Öncü “Bakanlardan çok memnunuz” dedi, salondan uğultu yükseldi.

DEM heyetinden Kurtulmuş’a ziyaret

DEM Parti heyeti, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaret etti.

Polonya, Almanya sınırında göçmen avına çıktı

Polonya Başbakanı Donald Tusk, dün Varşova’da yaptığı kabine toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Tusk, Almanya sınırında başlayacak geçici kontrollerin, “kontrolsüz göçmen akışını hem Almanya’dan Polonya’ya hem de Polonya’dan Almanya …