Köylüler gizemli ışıkların kaynağını öğrenince şaşkına döndü

Bölgenin yaşlılarına göre bu ışıklar, kocası hayatını kaybeden bir kadının hayaletinin tuttuğu bir fenerin yansımaları… Ancak bilim insanlarının bu doğaüstü ışıklarla ilgili bilimsel görüşleri var. Seismological Research Letters adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni bir araştırmaya göre bu esrarengiz ışıklar, insanların hissedemeyeceği kadar küçük depremlerden kaynaklanıyor olabilir.

‘HAYALET IŞIKLAR’ DEPREMLERLE BAĞLANTILI OLABİLİR

Bu tür ışıklar dünya genelinde parlayan küreler, kıvılcımlar, ışık sütunları gibi farklı şekillerde gözlemleniyor. Ancak şimdiye kadar keskin bir açıklama yapılamamıştı. Bazı bilim insanları, yer altından salınan metan ya da radon gazlarının tutuşması ya da depremler sırasında oluşan elektrik deşarjları nedeniyle bu ışıkların ortaya çıkabileceğini iddia ediyor.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’ndan Dr. Susan E. Hough, Summerville’deki bu hayalet ışıkların bölgedeki sığ fay hatları ve demiryolu raylarıyla bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Dr. Hough, eski gazete haberleri ve yerel tarih kitaplarındaki ışıklı küreler ve esrarengiz sesler hakkındaki anlatımları inceledi ve bunları bölgede meydana gelen depremlerle karşılaştırdı. Araştırmalara göre 1950’li ve 1960’lı yıllardan itibaren bölgede kapıları çarpan ve ürkütücü sesler çıkaran ışıklı kürelerin görüldüğü rapor edilmiş. Ayrıca 1959 ve 1960 yıllarında bölgede büyüklüğü 3.5 ila 4.4 arasında değişen sık depremler de kaydedilmiş.

Dr. Hough’a göre, sığ depremler sırasında yer altından radon veya metan gibi suda çözünebilen gazlar salınabilir. Bu gazlar, statik elektrik kıvılcımı ya da kaya hareketleri nedeniyle tutuşarak ışık fenomenine neden olabilir.

Bu açıklama, neden ışıkların çoğunlukla gece görüldüğünü ve neden bazen fısıltı benzeri seslerin duyulduğunu açıklıyor.

Related Posts

Yeni Alman hükümetinin ilk icraatı, sınırları kapamak oldu

Almanya’nın yeni İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt, yasa dışı göçle mücadele kapsamında sınırda belgesiz göçmenlerin geri çevrilmesi talimatını verdi. 2015’teki Merkel politikasını rafa kaldıran bu adım, sınır güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Kırklareli’de ormanlara girişler yasaklandı

Kırklareli Valiliği, il genelinde orman yangınlarının önlenmesi amacıyla ormanlara girişlerin 177 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.

Fransa’da başörtüsüne yasak talebi

Fransa İçişleri Bakanı Bruno Retailleau, üniversitelerde başörtüsü yasağı istediğini söyledi.

Özel’e saldıran katil bir çocuğun daha kabusu olmuş

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yumruklu saldırıyı gerçekleştiren Selçuk Tengioğlu’nun (66), 2001 yılında Hatay’ın İskenderun ilçesinde o zaman 14 yaşında olan Yağız Kızılkaya’nın (38), boğazına bıçak dayayıp, cebindeki parayı gasbettiği iddia edildi. Şu anda arama kurtarma derneği başkanı olan Yağız Kızılkaya, o anları anlattı.

Tüm dünyanın İngiliz sanıp tükettiği içecek İzmirli çıktı

Türk mutfağı ve Osmanlı mutfağının dünyaya sayısız yemek ve farklı bakış açıları kazandırdığını bilsek de bazı örnekler şaşırtmaya devam ediyor: Özellikle yaz aylarının sevilen içeceklerinden olan ‘Churchill’ (Çörçil) aslen İngiliz değil, İzmirliymiş…

Deprem korkusuyla yaşamak istemeyenlerin taşınması gereken 9 şehir

23 Nisan’da İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yurt genelindeki deprem endişesi artış gösterdi. Prof. Dr. Ahmet Ercan, deprem korkusu yaşamak istemeyenlerin taşınması gereken 9 şehri açıkladı.