Tarihte bir ilk: Ehliyete üst yaş sınırı geliyor!

AB’den Tarihi Karar: Ehliyete Üst Yaş Sınırı Geliyor!

Avrupa Birliği, sürüş güvenliğini artırmak ve trafik kazalarını azaltmak amacıyla tarihi bir düzenlemeye imza atıyor. İlk kez hayata geçirilecek olan bu düzenleme ile 75 yaşını aşan sürücüler, sağlık raporu alsalar dahi araç kullanamayacak. Kararın gerekçesi, yaşın ilerlemesiyle birlikte refleks kaybı ve dikkat dağınıklığının artması nedeniyle trafik riskinin yükselmesi olarak gösteriliyor.

Dünyada Trafik Kazaları Alarm Veriyor

Her yıl dünya genelinde 1.2 milyon kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Avrupa Birliği, bu vahim tabloyu değiştirmek için önlemlerini sıkılaştırıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte yaşlı sürücülerin trafiğe çıkmasının engellenmesi, genel yol güvenliğini artırmayı hedefliyor. Ancak, bu kararın toplumda tartışmalara yol açması kaçınılmaz görünüyor.

Türkiye’de Mevcut Uygulamalar Neler?

Türkiye’de şu an yürürlükte olan mevzuata göre, 70 yaşını geçen sürücüler 5 yılda bir sağlık raporu almak zorunda. Sağlık raporunun alınamaması durumunda ehliyetler iptal ediliyor. Ayrıca, 65 yaşını dolduran sürücüler için ehliyet yenileme şartı bulunurken, 80 yaş ve üzerindeki bireyler ise yalnızca 2 yıl geçerli sağlık raporuyla direksiyon başına geçebiliyor. Avrupa Birliği’nin getirdiği yeni düzenlemenin Türkiye’de de benzer uygulamalara yol açıp açmayacağı merak konusu.

Yeni Düzenleme Tepkilere Yol Açtı

AB’nin getirdiği üst yaş sınırı kararı, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Düzenlemeyi destekleyenler, yaşlı sürücülerin refleks kaybı nedeniyle kazalara yol açma riskinin yüksek olduğunu savunurken, karşı çıkanlar ise bunun yaşlı bireylerin özgürlüğünü kısıtlayan adaletsiz bir uygulama olduğunu belirtiyor. Özellikle günlük işlerini kendi araçlarıyla halletmek zorunda olan yaşlılar için bu kararın ciddi sıkıntılar yaratacağı ifade ediliyor.

Japonya’dan Farklı Bir Model

Yaşlı sürücülerle ilgili farklı uygulamaların olduğu Japonya’da, 75 yaş ve üzerindeki sürücüler için özel bir sistem devreye sokulmuştu. Ülkede, bu yaş grubundaki sürücülerin araçlarına “Koreija” adı verilen ve “yaşlı sürücü” anlamına gelen bir işaret yapıştırmaları zorunlu hale getirilmişti. Japonya’nın bu modeli, yaşlı sürücülerin tamamen trafikten men edilmesi yerine, onların farkındalığını artırmayı hedefliyor.

Related Posts

Gazze’de “ölüm tuzakları”: İsrail’in yardım dağıtım noktalarına saldırılarında yüzlerce can kaybı

Gazze’nin güneyi ve orta kesimindeki yardım dağıtım noktalarına İsrail ordusunun 27 Mayıs’tan bu yana düzenlediği saldırılarda en az 805 Filistinli hayatını kaybetti, 5 bin 252 kişi yaralandı. Gazze hükümetinin Medya Ofisi tarafından yapılan …

Texas’taki Mistik Kampı ‘sel alanı’ statüsünden çıkarıldı

ABD’nin Texas eyaletinde meydana gelen selde 27 kişinin hayatını kaybettiği ‘Mistik Kampı’nın, ‘Özel Sel Tehlikesi Alanı’ statüsünden çıkarıldığı bildirildi.

47 yıllık terörün bitmesi için ilk adım: PKK silah bırakmaya başladı

Yeni Şafak Gazetesi’nin 12 Temmuz 2025 tarihli birinci sayfasında yer alan manşet ve haberler… KKTC’ye 100 milyon dolarlık fiber altyapı Türk Telekom, Türkiye ile KKTC arasında imzalanan protokolle adaya 100 milyon dolarlık yatırımla bir yılda 5 …

Havuzlarda bu mayoları giymek yasaklandı! Kurallara uymayan dışarı atılacak

Almanya’da açık havuzlarda bazı kıyafetleri giymek resmen yasaklandı. Yasağa göre bazı şort türleri ve burkini giyenler havuzlardan atılacak.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan peş peşe diplomatik temaslar

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) 58. Dışişleri Bakanları Toplantısı dolayısıyla bulunduğu Kuala Lumpur’da Malezya Başbakanı Enver İbrahim tarafından kabul edildi.

Güney Kore’de eski Devlet Başkanı Yoon’a ikinci kez tutuklama kararı çıkarıldı

Güney Kore’de eski Devlet Başkanı Yoon’a ikinci kez tutuklama kararı çıkarıldı