Otomotiv üretimi ilk çeyrekte azaldı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yılın İlk Çeyreğine Ait Verileri Açıkladı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2024 yılının ocak-mart dönemine ait üretim, ihracat ve pazar verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Geçen yılın aynı dönemine göre, toplam üretimde yüzde 9’luk bir azalma yaşanarak 344 bin 120 adetlik bir seviyeye gerçekleşti. Sadece otomobil üretimi yüzde 7 düşerken, traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 352 bin 299 adede ulaştı.

Ticari araç grubunda üretim yüzde 11 gerilerken, ağır ticari araç grubunda bu düşüş yüzde 32, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 9 olarak gerçekleşti.

İlk çeyreğe göre, ticari araç pazarı yüzde 16, ağır ticari araç pazarı yüzde 20, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 16 daraldı. Yerli araç payı ise yüzde 31’e gerileyerek geçen yıla kıyasla 2 puan azaldı.

Otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 65 seviyesindeydi. Kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda yüzde 66, kamyon grubunda yüzde 47, otobüs-midibüs grubunda yüzde 60 ve traktörde yüzde 44 olarak gerçekleşti

OTOMOTİV SANAYİSİ İHRACATTA LİDER KONUMUNU KORUDU

2024 yılının ilk çeyreğinde otomotiv sanayisinin toplam ihracatı yüzde 17’lik bir artışla sektörel ihracat sıralamasında birinci sırada yer aldı.

O dönemde toplam otomotiv ihracatı, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 yükselerek 9,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Euro bazında ise bu rakam yüzde 1,4 artışla 8,6 milyar avro oldu. Ana sanayi ihracatı dolar bazında yüzde 1, tedarik sanayi ihracatı ise yüzde 3 artış gösterdi.

İlk çeyrekte, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 1 düşerken, otomobil ihracatı yüzde 3 azaldı. Toplam ihracat 254 bin 683 adet, otomobil ihracatı ise 149 bin 843 adet düzeyinde gerçekleşti. Ticari araç ihracatı yüzde 2 artarken, traktör ihracatı yüzde 45 azalarak 2 bin 529 adede geriledi.

OTOMOTİV SATIŞLARINDA DÜŞÜŞ

İlk çeyrekte toplam pazar, bir önceki yıla kıyasla yüzde 7 azalarak 285 bin 818’e düştü. Otomobil pazarı yüzde 4’lük bir daralma yaşarken, ticari araç pazarında yüzde 16, ağır ticari araç pazarında yüzde 20 ve hafif ticari araç pazarında da yüzde 16 azalma kaydedildi.

Otomobil satışlarında yerli araç payı yüzde 32’ye gerilerken, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı yüzde 22 olarak gerçekleşti. Toplam taşıt pazarında yerli araç payı, bir önceki yıla kıyasla 2 puan azalarak yüzde 31’e düştü.

Related Posts

TSX Endeksi rekor sonrası geriledi

Kanada borsası S&P/TSX Composite, Pazartesi günü yüzde 0,2 düşüşle 27.000 puanın altına geriledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kanada’ya uygulanan karşılıklı tarifeleri 1 Ağustos’a kadar erteleme kararı, ihracatçılara kısa süreli rahatlama sağladı …

Doğalgaz faturası 21 bin lirayı bulacak

Haziran ayı enflasyonunun hesaplanması ile ilk 6 aylık enflasyon oranı da belli olurken emekli, memurlar için zam oranları da belli oldu. Milyonlarca emekli açlık sınırının altında kalan maaşı ile nasıl geçineceğini düşünürken EPDK’nın yüzde 24.6 …

İşten ayrılmak isteyenlere kötü haber: Kıdem tazminatı tavanı düşük kaldı, işçinin kaybı 5 bin lirayı aştı

Kıdem tazminatı tavanının enflasyon oranında artırılmaması işten ayrılmak isteyenleri zor durumda bıraktı.

Akaryakıtta ÖTV artışı pompaya yansıdı: Benzin, motorin ve LPG fiyatları zamlandı

Akaryakıtta ÖTV artışı pompaya yansıdı: Benzin, motorin ve LPG fiyatları zamlandı

Avrupa ekonomisi, Çin ve ABD’ye karşı dayanıklılığını nasıl artırabilir?

Avrupa ekonomisi, Çin ve ABD’ye karşı dayanıklılığını nasıl artırabilir?

Bakan Kacır, Gaziantep’te sanayicilerle istişare toplantısında konuştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’de 150 bin hektar olan planlı sanayi alanlarının 2030’da 350 bin hektara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek “Bu, 60 yılda gerçekleştirilen toplam sanayi alanı büyüklüğünün 2 mislinin üzerine sadece 5 yılda çıkması demektir.” dedi.