Hazine ve Maliye Bakanlığı, 500 Bin Mükellefi Taradı ve 40 Binini Riskli Buldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 40 Bin Mükellefi Riskli Buldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), 2024 yılı hesap dönemine ilişkin 500 bin mükellefi taradı ve 2,9 trilyon lira ticaret hacmine sahip 40 binini riskli buldu.

VDK’nin Risk Analiz Merkezi tarafından gerçekleştirilen analiz çalışmasında, vergisel risk unsurları dikkate alınarak 500 bin mükellef incelendi. Yapılan çalışmada, 40 bin mükellefin riskli grup içerisinde yer aldığı ve yıllık ticaret hacminin 2,9 trilyon lira olduğu tespit edildi.

Mükelleflerin risk puanları ve gönüllü uyum düzeylerine göre uygulanacak denetim türleri çeşitlendirilecek. Yüksek risk taşıyan mükelleflerde daha kapsamlı “aramalı inceleme” yöntemleri kullanılırken, düşük riskli mükelleflerde ise izaha davet, sınırlı inceleme veya gönüllü uyum gibi esnek yaklaşımlar tercih edilecek.

Yeni başlatılan Beyanname Gözetim Programı ise riskli ancak uyum potansiyeli taşıyan mükelleflere odaklanacak. Bu program sayesinde mükellefler beyan öncesinde uyarılar alarak daha dikkatli beyanda bulunmaları sağlanacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede ileri analiz teknikleri ve saha denetimlerinin vergi uyumunu artırmayı hedeflediğini belirtti. Tüm mükellefleri vergiye gönüllü uyum sürecine katılmaya çağıran Bakan Şimşek, riskli grupta yer alan mükellefleri izaha beklediklerini vurguladı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Deniz Çiçek Palabıyık – Ekonomi

Related Posts

Asgari ücret ara zammında son durum

2025 yılı Ocak ayında asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk büyük bir artışla, net tutar 22 bin 104 TL’ye yükselmişti. Yılın ilk yarısı biterken, asgari ücrette Temmuz ayında yapılacak olası ara zamla ilgili gelişmeler merakla takip ediliyor. Üretimden tüketime birçok kalemi doğrudan etkileyen bu zam, ekonominin gidişatını da önemli ölçüde şekillendirecek. Peki, Temmuz ayında asgari ücrete yeni bir zam yapılacak mı?

İBB’de hafriyat tekeli çöktü: Gelirler artık kamu hesabına aktarılıyor

Ekrem İmamoğlu döneminde İBB’ye ait hafriyat döküm sahalarının Murat Gülibrahimoğlu’nun uhdesine verildiği iddiası kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. Aylık 1,5 milyar lirayı bulan gelirlerin belediye dışındaki özel hesaplara yönlendirildiği ortaya çıkarken, yürütülen soruşturma sonrası kontrol yeniden kamuya geçti. Devletin müdahalesiyle birlikte döküm sahalarının yönetimi İBB iştiraki İSTAÇ A.Ş.’ye devredildi ve artık hafriyat döküm ücretleri doğrudan belediyeye ait resmi banka hesabına yatırılıyor.

Kişi başı 16 bin dolar milli gelire sahibiz ama hissedilen derin yoksulluk, neden?

Türkiye’de kişi başı milli gelir 16 bin dolar iken, yapılan son araştırmalarda açlık sınırının asgari ücretin üstü, yoksulluk sınırını 79 bin olduğu ortaya çıkmıştı. Halk derin bir yoksulluk yaşarken 16 bin dolar kimin cebine giriyor, sorusu akıllara …

Borsa’da bugünkü işlemlerin takası çarşamba günü yapılacak

Borsa İstanbul’da bugünkü işlemlerin takası 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla çarşamba günü yapılacak.

22 Mayıs’ta gözler TCMB’de: Enflasyon ne olacak?

TCMB’nin açıklamasına göre, Başkan Fatih Karahan, Enflasyon Raporu 2025-II’yi tanıtmak için 22 Mayıs Perşembe günü saat 10.30’da İstanbul Finans Merkezi TCMB yerleşkesinde bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirecek. Toplantı fiziksel ortamda …

Balon balığı avcılığına yönelik destekleme tutarı artırıldı

Balon balığı avcılığına yönelik destekleme tutarı artırıldı