Boğaziçi Üniversitesi’nin Avrupa Üniversiteler Birliği Üyeliği Yargıya Taşındı
Boğaziçi Üniversitesi, “kayyum rektör” Prof. Dr. Naci İnci tarafından Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) üyeliğinden çıkarılmasının ardından yargıya taşındı.
Rektörün, üniversite akademisyenlerine danışmadan ve bilgi vermeden 2001 yılında kurucuları arasında yer aldığı Avrupa Üniversiteler Birliği’nden Ocak 2025’te keyfi bir kararla çıkartması, Boğaziçi Üniversitesi’nde büyük tepki çekti. Emeritus Profesör Alpar Sevgen, Prof. Dr. Gülcan Erçetin ve Prof. Dr. Fikret Adaman, İstanbul İdare Mahkemesi’nde rektörlüğe karşı dava açarak kararın durdurulmasını talep etti.
Prof. Alpar Sevgen, 49 Avrupa ülkesinden 900’e yakın üniversitenin üyesi olduğu bu birliğin amacının akademik özgürlük, kurumsal özerklik, ifade özgürlüğü, dürüstlük, kapsayıcılık, çeşitlilik, eşitlik ve adalet, dayanışma, yaratıcılığın ve eleştirel düşüncenin teşvik edilmesi olduğunu belirtti.
‘KAMU YARARI YOK’
Prof. Sevgen, “Mevcut Boğaziçi yönetimi bu amaçları benimsemiyor mu? EUA ile aynı değerleri paylaşmıyor mu? Üniversitenin yönünün keyfi şekilde değişmesini durdurabilmek amacıyla yargıya başvurduk, dava açtık. Kamu yararı olmayan, hukuksuz ve keyfi kararların sadece yargıya başvurarak durdurulması zor. Bu keyfilik ve hukuksuzluğu yapan yönetimin değişmesi gerekiyor. Bunun için 4 Haziran’da süresi dolacak olan 703 nolu kararname yerine TBMM’nin çağdaş bir kanun yapmasını ve ağustos ayında akademisyenlerin görüşlerini dikkate alan yeni rektör atama yasasının uygulanmasını umut ediyoruz” dedi.
More Stories
Manisa’da Öğrencilere Polislik Mesleği Tanıtıldı
Çalınan Roma İmparatoru heykeli 65 yıl sonra Türkiye’ye iade edildi
İstanbul Valiliği’nden öğretmen atamalarına ilişkin açıklama