Araç alacaklar dikkat! Taşıt kredilerine faiz ayarı: Oranlar değişti

Taşıt Kredisi Faiz Oranları Değişti: İşte Güncel Durum

Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırmasıyla taşıt kredilerinde yeni bir dönem başladı. Tüketici kredilerinin en düşük payına sahip olan taşıt kredisi hacmi, son iki haftada önemli ölçüde geriledi. Toplam kredilerin sadece %3’ü ‘taşıt’ kategorisinde gerçekleşirken, bu durum özellikle otomotiv sektörünü etkiliyor.

En Düşük Taşıt Kredisi Faiz Oranı Güncellendi

Bankaların taşıt kredisi faiz oranları mayıs ayı itibarıyla değişti. En düşük taşıt kredisi faiz oranı şu anda yüzde 3.45 seviyesine yükseldi. Bazı bankalarda ise bu oranlar yüzde 4’ü aşabiliyor.

Taşıt Kredilerindeki Gelişmeler

Geçtiğimiz aylarda faizlerin %3’e kadar gerilediği dönemler yaşanmıştı. Ancak son zamanlarda faizlerin tekrar yükselmesi taşıt kredilerini de olumsuz etkiledi. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, faizlerle ilgili olarak “Şu an için 3.40-3.50 seviyelerinde finansman imkanı bulunabiliyor” açıklamasında bulundu.

  • Kredi faizlerinin yükselmesi taşıt kredilerini etkiliyor.
  • Toplam krediler içinde taşıt kredilerinin payı sadece %3.
  • Kredi büyüme oranları da faizler kadar önemli.

Ertemel, faizlerdeki düşüşle birlikte bankaların kredi büyüme oranlarının artmasını beklediklerini belirtti.

400 Bin TL Taşıt Kredisi Örneği

Bir araç için kullanılan 400.000 TL taşıt kredisi 36 ay vadeyle alındığında yüzde 3.50 faiz oranıyla aylık ödeme tutarı yaklaşık 23.000 TL olacaktır. Ancak dosya masrafları ve hayat sigortası gibi ek maliyetlerin de bulunduğu unutulmamalıdır.

Faizlerde Beklenti ve Öngörüler

Faiz oranlarının yaz aylarında makul seviyelere düşmesi bekleniyordu ancak son dönemdeki gelişmeler beklentileri öteledi. Beklentilere göre yaz aylarından itibaren faiz oranlarında iyileşme olabilir. Ancak daha istenilen seviyelere 2026 yılında ulaşılacağı tahmin edilmektedir.

Kredi İhtiyacı Olanlar Ne Yapmalı?

Faiz düşüşünü beklemek veya beklememek, ihtiyaca bağlı bir karardır. İleriye dönük pozitif değişimlerin talebi artıracağını göz önünde bulundurarak dikkatli bir şekilde karar verilmelidir. Otomobil almayı düşünenler mevcut koşulları değerlendirerek bütçelerine en uygun kararı vermeye çalışmalıdır.

Related Posts

Bitcoin 100 bin doları aştı: Gözler yeni rekorda

Bitcoin’in fiyatı, ABD ile Çin arasında başlaması beklenen ticaret görüşmelerinin etkisiyle 7 Şubat’tan bu yana ilk kez 100 bin dolar seviyesini geçti. Analiz şirketi Coinmarketcap’in verilerine göre, Bitcoin dahil küresel kripto para piyasasının …

Dünyanın en mutlu 20 şehri açıklandı: Türkiye yine şaşırtmadı

‘Mutlu Şehir Endeksi’nde, şehirlerin yönetişim, sivil katılım, ekonomi, sağlık, çevre ve ulaşım gibi alanlardaki performanslarının değerlendirildiği bildirildi. Endekse göre; Kopenhag kültür, yönetişim ve ekonomik faaliyetlerin canlı bir merkezi …

Mahfi Hoca açıkladı: Ekonomiyi düzeltmenin yolu buradan geçiyor!

Eski Hazine Müsteşarı Ekonomist Mahfi Eğilmez, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerini sürdürüyor. Yorumları yakından takip edilen Eğilmez, ekonomi için yapısal reforma işaret etti. Eğilmez, ekonomide uzun yıllardır yapısal reformların yapılması …

Yabancıdan 1,2 milyar dolarlık satış

Yurt dışında yerleşik kişiler geçen hafta 173,6 milyon dolarlık hisse senedi alırken, 1,16 milyar dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 30,8 milyon dolarlık ÖST sattı.

Pakistan ekonomisinde savaş endişesi

Pakistan Borsası’nın referans endeksi KSE 100, Perşembe günü 103.000 puana kadar geriledi. Yaşanan bu düşüşün ardından işlemler geçici olarak durduruldu. Bu, geçen ay 120.000 ile rekor kıran endekste yüzde 16’lık bir düşüş anlamına geliyor …

Fed’in faiz kararı sonrası küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Fed’in faizleri sabit tutarken yüksek işsizlik ve enflasyon risklerine dikkat çekmesi, Trump’ın Çin’e yönelik sert tarifeleri sürdürme kararı ve İsviçre’de başlayacak ticaret müzakereleri piyasalarda yön arayışını derinleştirdi. ABD borsaları pozitif açılırken, Avrupa merkez bankalarının faiz hamleleri ve Asya’daki müzakere iyimserliği gündemin merkezinde yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir