Doğalgaz faturası 21 bin lirayı bulacak

Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte ilk altı aylık enflasyon oranı da belirlendi. Emekli ve memurlar için zam oranları duyuruldu. Milyonlarca emeklinin açlık sınırının altında kalan maaşıyla nasıl geçineceği endişesi yaşanırken EPDK, doğalgaz zammını yüzde 24.6 olarak açıkladı, bu da kara kışın erken geldiği anlamına geliyor.

EPDK’nın zam kararının faturalara yüzde 45’e kadar yansıyacağı tahmin ediliyor, bu da vatandaşları zor bir kışın beklediği anlamına geliyor.

AY AY HESAPLANDI

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, kış aylarında 4 kişilik ailenin doğalgaz faturasının ortalamasının 2.500 lira olacağını hesapladı. Sözcü’den Tolga Uğur’un haberine göre; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) hesabına göre İstanbul’daki hanelerin 1 yılda doğalgaza harcayacağı ortalamanın 10 bin lirayı aşacağı öngörülüyor.

İstanbul’da, 120 metrekareyi aşmayan bir evde 884 metreküp gaz kullanan bir ailenin, zam öncesinde 12 aylık dönemde ortalama harcaması 7.178 lira iken, zamlarla birlikte yüzde 45 artarak 10.406 liraya yükselecek.

Serbest tüketici olanların yıllık doğalgaz faturası ise ortalama 15.296 liraya çıkacak.

DOĞALGAZ FATURASI 21 BİN LİRAYI AŞACAK

Başkent Ankara’da 9.912 lira olan yıllık doğalgaz harcaması, yüzde 42.2 artarak 14.093 liraya ulaşacak. Serbest tüketicilerin doğalgaz için yılda ortalama 19.975 lira harcaması öngörülüyor. Van’da 9.762 lira olan yıllık doğalgaz harcaması ise bu yıl 1.159 metreküp gaz kullanan bir aile için 13.143 liraya çıkacak ve bu zam faturaya yüzde 34.6 olarak yansıyacak.

Türkiye’nin en soğuk illeri arasında yer alan Erzurum’da hanelerin doğalgaz harcaması 20.000 lirayı geçecek. 1.439 metreküp gaz kullanan bir ailenin yıllık doğalgaz faturası yüzde 39.9 artışla 21.120 lirayı bulacak.

YOKSULLARIN ENFLASYONU ARTACAK

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, “Doğalgaza yapılan zammın ardından diğer zamlar da gelecek ve yoksulların enflasyonu artacak” şeklinde konuştu.

Yener, EPDK’ya yönelik eleştirilerde bulunarak, “BOTAŞ’ın kentsel doğalgaz dağıtım şirketlerine sattığı gazın fiyatını yüzde 38 artırmasına karşın EPDK’nın zam oranını yüzde 24.6 olarak duyurması yanıltıcı” dedi. Ayrıca, BOTAŞ’ın tüm tüketici gruplarına doğalgazı sübvanse etmesinin etkili olduğunu vurgulayarak “BOTAŞ’ın görev zararının 345 milyar liraya ulaşmasında elektrik üretim santralları ve sanayi kuruluşlarının da rolü bulunmaktadır”.

Related Posts

İşten ayrılmak isteyenlere kötü haber: Kıdem tazminatı tavanı düşük kaldı, işçinin kaybı 5 bin lirayı aştı

Kıdem tazminatı tavanının enflasyon oranında artırılmaması işten ayrılmak isteyenleri zor durumda bıraktı.

Akaryakıtta ÖTV artışı pompaya yansıdı: Benzin, motorin ve LPG fiyatları zamlandı

Akaryakıtta ÖTV artışı pompaya yansıdı: Benzin, motorin ve LPG fiyatları zamlandı

Avrupa ekonomisi, Çin ve ABD’ye karşı dayanıklılığını nasıl artırabilir?

Avrupa ekonomisi, Çin ve ABD’ye karşı dayanıklılığını nasıl artırabilir?

Bakan Kacır, Gaziantep’te sanayicilerle istişare toplantısında konuştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’de 150 bin hektar olan planlı sanayi alanlarının 2030’da 350 bin hektara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek “Bu, 60 yılda gerçekleştirilen toplam sanayi alanı büyüklüğünün 2 mislinin üzerine sadece 5 yılda çıkması demektir.” dedi.

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta arttı

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta arttı

Borsa ve tahvile yabancı akını: 663 milyon dolarlık alım yaptılar

Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre 27 Haziran haftasında yurt dışında yerleşik kişiler, geçen hafta 247,7 milyon dolarlık hisse senedi aldı.