Dubai çikolatası ile ilgili korkutan araştırma

Kimyasal İçerikleriyle Dikkat Çeken Dubai Çikolataları Sağlık Riski Taşıyor

Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinde faaliyet gösteren Kimyasal ve Veterinerlik İnceleme Ofisi (CVUA), Orta Doğu menşeli Dubai çikolatalarının sağlık açısından risk taşıdığını ortaya koydu. Yapılan incelemede, palm yağı, gıda boyaları, küf toksinleri ve hatta kanserojen etkileri olabileceği düşünülen kimyasal bileşiklerin çoğu çikolatada tespit edildi.

Daily Mail’in aktardığına göre, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’den ithal edilen sekiz farklı taklit Dubai çikolatası incelendi. Analiz sonuçlarına göre, bitkisel yağların rafinasyonu sırasında oluşan ve insan sağlığı için risk taşıyan 3-MCPD bileşiği altı üründe tespit edildi.

Bunlardan beşinin güvenli kabul edilen seviyenin üzerinde 3-MCPD içermesi nedeniyle ‘tüketilmemeli’ olarak sınıflandırıldığı belirtildi. Bazı örneklerde ise 3-MCPD’nin yanı sıra potansiyel kanserojen etkilere sahip glisidil yağ asidi esterlerine rastlandı.

Ayrıca, ürünlerde aflatoksin isimli toksinlerin bulunması da endişe vericiydi. Aflatoksinler, tarım ürünlerinin depolanması sırasında oluşan bir küf mantarı tarafından üretilir. Bu toksinlerin kokusuz ve tatsız olması, tüketiciler tarafından fark edilmeden tüketilmesine neden olabilir.

Bazı ürünlerde ise yeşil renk vermek amacıyla E140 ve E141 koduyla belirtilen gıda boyalarının kullanıldığı belirlendi. Ayrıca çikolata kaplamalarında gerçek kakao yağı yerine genellikle daha ucuz alternatifler kullanıldığı tespit edildi.

AB yönetmeliklerine göre, bir ürünün ‘çikolata’ olarak adlandırılabilmesi için kakao yağı içermesi gerekmektedir. Ancak analiz edilen örneklerin beşinde bu kriter karşılanmamış, fakat ambalajlarda kakao yağı içerdiği belirtilmişti.

CVUA, Avrupa genelinde üretilen diğer Dubai çikolataları benzeri ürünler üzerinde incelemelerini sürdüreceğini belirtti. Kurum, “Elde edilen bulgular endişe verici ve kaliteli ürünlerin her zaman yüksek fiyatlı olmadığını gösteriyor” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin! Virüsün vücuda geçişini hızlandırabilirsiniz!

Adet kanamalarınız uzun sürüyorsa dikkat: Hastalığın ilk işareti olabilir

Adet kanamalarınız normalden uzun sürüyorsa bu durumu hafife almayın. Kadınların yüzde 10 ila 24’ünü etkileyen rahim polipleri, Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mert Yeşiladalı, sorunun çoğu zaman adet düzensizliği, ara kanama ve özellikle yoğun adet kanamalarıyla kendini gösterebileceğine işaret etti.

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

Zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü: Anoreksiya nervoza nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya nervoza riski nasıl azaltılır?

Anoreksiya nervoza, sadece kilo problemi değil, ciddi bir zihinsel sağlık sorunudur. Peki, zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü olan bu hastalık nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya Nervoza riski nasıl azaltılır? İşte, Anoreksiya nervoza hakkında bilmeniz gerekenler…

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri