EİT Dışişleri Bakan Yardımcıları Tahran’da Toplandı

Türkiye’nin kurucularından olduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) üyesi ülkeler dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde Tahran’da toplandı.

Tahran’da düzenlenen EİT Dışişleri Bakan Yardımcıları Yüksek Düzeyli Komitesi Birinci toplantısında Türkiye, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’dan bakan yardımcıları ve temsilciler yer aldı.

EİT üyesi ülkeler arasında bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin istişarelerin yapıldığı toplantıya Türkiye’yi temsilen Dişişleri Bakanlığı Uluslararası Ekonomik İşler Genel Müdürü Büyükelçi Aylin Sekizkök başkanlığındaki heyet katıldı.

Toplantıya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Sekizkök, “Kurucusu olmaktan büyük onur duyduğumuz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nı yeni bir on yıla hazırlamak, teşkilat için gerekli reform ihtiyacını tespit etmek ve gerekli adımları atmak üzere kurulan bir teknik komisyon toplantısı yapıldı.” dedi.

EİT üyesi ülkelerin bölgesel işbirliğini güçlendirmeyi hedeflediklerini belirten Sekizkök, “Değişen ve son derece farklı sınamalarla karşı karşıya kaldığımız küresel ve bölgesel ekonomik düzende bu uluslararası bölgesel işbirliğini, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın önderliğinde en iyi şekilde realize edebilmek ve üye ülkelerin kalkınma amaçlarının yararına olacak şekilde teşkilatın etkin ve sağlam projeler geliştirmesine katkıda bulunmak için toplandık.” diye konuştu.

Sekizkök, bugünkü toplantının temel hedefinin EİT’yi uluslararası alanda daha etkin bir hale getirmek olduğuna dikkati çekerek, “Üye ülkeler ve sekreterlik kendi somut önerilerini ortaya koyacaklar. Türkiye olarak çok hazırlıklı geldik ve biz de kendi önerilerimizi ortaya koyacağız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye, İran ve Pakistan tarafından 1985’te kurulan EİT, üye ülkelerin kalkınmalarına katkıda bulunmak, EİT bölgesi içindeki ticari engelleri kaldırmak, bölge içi ticareti geliştirmek, EİT bölgesinin küresel pazarlarla bütünleşmesini teşvik etmek ve üye ülkeler arasındaki kültürel ve tarihi bağları güçlendirmeyi hedefliyor.

EİT son olarak 3 Aralık 2024’te İran’ın Meşhed kentinde dışişleri bakanları düzeyinde toplanmıştı.

Related Posts

DEM heyetinden Kurtulmuş’a ziyaret

DEM Parti heyeti, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaret etti.

Polonya, Almanya sınırında göçmen avına çıktı

Polonya Başbakanı Donald Tusk, dün Varşova’da yaptığı kabine toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Tusk, Almanya sınırında başlayacak geçici kontrollerin, “kontrolsüz göçmen akışını hem Almanya’dan Polonya’ya hem de Polonya’dan Almanya …

Abdullah Gül’den açıklama: ‘Şikayette bulundum’

Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den dikkat çekici bir çıkış geldi. Gül, son dönemde yaşanan ve kendisi hakkında dolandırıcılık içerikli videoların dolaşıma girmesiyle ilgili şikayette bulunduğunu açıkladı

İsrail’de aşırı sağcı bakandan Netanyahu’ya Gazze’ye saldırı çağrısı: Esir takası görüşmelerine karşı çıktı

İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, esir takası görüşmelerinin durdurulmasını talep etti. Başbakan Binyamin Netanyahu’ya seslenen Smotrich, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların sürdürülmesi çağrısı yaptı.

Sırbistan’da halk, erken seçim için sokaklara döküldü

Sırbistan’da erken seçim talebiyle başlayan protestolar büyüyor. Cumhurbaşkanı Vučić’in dönüş rotasını kapatan göstericilere polis sert müdahale etti. Gözaltılar, yaralanmalar ve barikatlarla sokaklar yeniden hareketlendi.

Trump’tan istihbarat raporu açıklaması! Demokratları ve gazeteciler suçladı

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırılar sonrası ortaya çıkan istihbarat raporunun sızdırılmasına ilişkin gazetecileri ve Demokrat siyasetçileri suçladı. Ayrıca gümrük tarifeleri ile ilgili de kritik açıklamalarda bulundu.