Milli astronotumuz bugün uzaya gidiyor! Neler yapacak?

Türkiye’nin ikinci uzay yolcusu Tuva Cihangir Atasever, bugün yörünge altı araştırma uçuşunu gerçekleştirmek üzere uzaya gidiyor. Milli astronot Atasever bugün ABD’deki Spaceport Merkezinden uzaya fırlatılacak. Peki bu görevde hangi deneyleri yapacak? İşte detaylar…

Milli astronot Atasever uzayda 7 ayrı deney yapacak

Milli astronot Cihangir Atasever, Türk Uzay Bilim Misyonu Yörünge Altı Araştırma Uçuşu adlı bu özel görevi, ABD’nin New Mexico eyaletindeki Spaceport tesisinden Virgin Galactic’e ait “VSS Unity” uzay aracıyla gerçekleştirecek. Bu görevle birlikte, Nisan 2023’te ABD’nin Houston şehrinde başlayan ve Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) uzanacak Ax-3 görevinin parçası olarak kurgulanan bir eğitim adımı gerçekleşmiş olacak.

Ayrıca Atasever, bu uçuşun herhangi bir ek maliyet doğurmadan icra edileceğini vurguladı. Milli astronot Atasever, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK UZAY ve Türkiye Uzay Ajansı (TUA) olarak bu eğitim adımını bilimsel misyona dönüştürdüklerini belirtti. Bu uçuş kapsamında 7 farklı bilimsel deney gerçekleştirecekler.

Deneyler, 3 dakika sürecek bir serbest düşüşteki mikro yer çekimi ortamında yapılacak. Bu deneyler arasında biyolojik moleküllerden gen analizlerine, metabolizma değişimlerinden baskılayıcı hücrelere, insülin kalemi testinden radyasyon analizine kadar 7 deney gerçekleştirilecek.

Bu deneylerin uzay aracına entegrasyonu üzerinde aylardır çalıştıklarını ve bu uçuşun Türkiye’deki uzay araştırma ve çalışmalarına önemli katkılar sağlayacağını umduğunu ifade etti. Atasever, uçuş sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine TEKNOFEST’te teslim ettiği Türk bayrağı ile birlikte annesinin memleketi olan Azerbaycan bayrağını da yanında bulunduracak.

Ayrıca ailesi ve yakın çalışma arkadaşlarının kendisine emanet ettiği bazı minik objeleri de yanına alacak. Bu simgesel eşyalar, uzay yolculuğu boyunca ona eşlik edecek. Milli astronot Atasever’in bugün gerçekleştireceği uzay seferi, uçuşun yapılacağı uzay aracı açısından da özel bir öneme sahip. Virgin Galactic’in bu yılki ikinci ve bu zamana kadarki 12’nci uzay uçuşunu gerçekleştirecek olan “VSS Unity”, bu uçuşun ardından emekliye ayrılacak.

Peki, sizce bu görev Türkiye’nin uzay çalışmalarına nasıl katkılar sağlayacak? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx