Putin imzayı attı: Terör yasası… Taliban listeden çıkıyor mu

Rusya’nın Terör Örgütleriyle Mücadele Yasası Değişti

Rusya Yasal İşlemler Yayını internet sitesinde yer alan habere göre, Rusya Başkanı Putin’in imzaladığı yasa değişikliği ile artık herhangi bir terör örgütünün ismi belirtilmeyecek. Yasanın temel amacı, Rusya Federasyonu Başsavcısı veya yardımcısının talebi üzerine mahkeme kararıyla terör listesine alınan kişilerin dışında, herhangi bir kuruluşun faaliyetlerini yasaklama veya askıya alma yetkisine sahip olması olarak açıklandı.

Yasa değişikliğinin gerekçesinde, bir örgütün terör örgütleri listesine eklendikten sonra terörü destekleme ve meşrulaştırma faaliyetlerine son vermesi durumunda bu örgütün faaliyetlerine ilişkin yasağın askıya alınmasının önemi vurgulanmıştı. Mevcut yasalarda böyle bir durumun öngörülmemesi nedeniyle bu düzenlemenin gerekliliği üzerinde durulmuştu.

Rusya’da Taliban ve HTŞ Tartışması

Rusya’da geçmişte Taliban’ın terör listesinden çıkarılmasına yönelik yasa değişikliği yapılmıştı. Bu değişikliğin ilerleyen dönemde Suriye’deki Heyet Tahrir Şam’ın da terör listesinden çıkarılmasına olanak tanıyabileceği belirtilmişti. Yasa kısa bir süre önce Rusya Parlamentosu’nda kabul edilmişti.

Rusya’nın Taliban ve HTŞ ile İlişkileri

2003 yılında Rusya Yüksek Mahkemesi kararıyla Taliban terör örgütleri listesine alınmıştı. Ancak son zamanlarda Rusya’nın Taliban ile ilişkilerinde bir dönüşüm yaşandı. Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov’un Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Taliban’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması teklifi Kremlin tarafından değerlendirildi. Rusya’nın bu girişimi Afganistan geçici hükümeti tarafından olumlu karşılandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban’ın Afganistan’da gerçek bir iktidar olduğunu vurgularken, Devlet Başkanı Putin de Taliban ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Rusya: ABD ve İsrail’in İran’a saldırıları, Orta Doğu’daki durumun gerginleşmesine yol açtı

Rusya: ABD ve İsrail’in İran’a saldırıları, Orta Doğu’daki durumun gerginleşmesine yol açtı

AFAD duyurdu: Bingöl 3,8 ile sallandı

AFAD, Bingöl’ün Kiğı ilçesinde 3,8 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini bildirdi.

NATO Genel Sekreteri Rutte: Liderler İran konusunda hemfikir cesur kararlar alınacak

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, “Müttefikler, uzun zamandır İran’ın nükleer silah geliştirmemesi gerektiği konusunda hemfikir” açıklamasında bulundu.

Adalar Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan dikkat çeken İmamoğlu eylemi

Adalar Belediye Başkanı Akpolat’tan denizin altında “İmamoğlu’na Özgürlük” eylemi gerçekleştirdi.

İran’dan İsrail’e yeni bir füze saldırısı başlatıldı

İsrail ordusu, İran’dan İsrail’e yeni bir füze saldırısı başlatıldığını duyurarak, sığınaklara girilmesi çağrısında bulundu. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran’dan yeni bir füze saldırısı düzenlendiği belirtildi.

Tel Aviv’de deprem olmuş gibi

İran, ABD’nin saldırısından sonra misilleme olarak İsrail’e 40 füze yolladı. Demir Kubbe’nin önleyemediği füzeler Tel Aviv ve Hayfa’da yıkıma yol açtı. Tel Aviv’deki görüntüler deprem sonrası yıkımı andırdı. İsrail medyasına göre şimdiye kadar 32 bin 717 İsrailli bina, araç ve diğer hasarlarının tazmini için devlete başvurdu.