Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Tahran’da Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” etkinliğinde, Anadolu’nun meşhur fıkra ve hikayeleriyle İslam dünyasında tanınan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den gelen akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasında Büyükelçi Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olduğunu vurgulayarak, onun anısını yaşatmak amacıyla Tahran’da bir araya geldiklerini belirtti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığını dile getiren Kırlangıç, hikayelerinin yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığını ifade etti.

Büyükelçi, “Nasreddin Hoca, Anadolu’da din ve devlet adamı olarak bilinse de, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı değil, dünya üzerinde birçok kültür tarafından benimsenmiştir.” şeklinde konuştu.

Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı zorlukları ve adaletsizlikleri ele aldığını belirterek, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yönelik yaptığı hiciv, toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu dile getiren Kırlangıç, bu fıkraların derlenmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek sağlayabileceğini belirtti.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam dünyasındaki etkilerini ele aldı.

Programın sonunda konuşma yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

47 yıllık terörün bitmesi için ilk adım: PKK silah bırakmaya başladı

Yeni Şafak Gazetesi’nin 12 Temmuz 2025 tarihli birinci sayfasında yer alan manşet ve haberler… KKTC’ye 100 milyon dolarlık fiber altyapı Türk Telekom, Türkiye ile KKTC arasında imzalanan protokolle adaya 100 milyon dolarlık yatırımla bir yılda 5 …

Havuzlarda bu mayoları giymek yasaklandı! Kurallara uymayan dışarı atılacak

Almanya’da açık havuzlarda bazı kıyafetleri giymek resmen yasaklandı. Yasağa göre bazı şort türleri ve burkini giyenler havuzlardan atılacak.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan peş peşe diplomatik temaslar

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) 58. Dışişleri Bakanları Toplantısı dolayısıyla bulunduğu Kuala Lumpur’da Malezya Başbakanı Enver İbrahim tarafından kabul edildi.

Güney Kore’de eski Devlet Başkanı Yoon’a ikinci kez tutuklama kararı çıkarıldı

Güney Kore’de eski Devlet Başkanı Yoon’a ikinci kez tutuklama kararı çıkarıldı

Rum fenomen ve sevgilisine tehdit yağdı… Tatar ile röportaj Kıbrıs’ı karıştırdı

KIBRIS Rum yönetiminde geçen yıl yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerine bağımsız katılan ve sürpriz bir sonuçla milletvekili seçilen “Youtuber” Fidias Panayotu, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la röportaj yapınca başına gelmeyen kalmadı.

Ses kaydı sızdırıldı: Trump’tan Putin’e ‘Moskova’yı bombalarım’ tehdidi

ABD Başkanı Donald Trump’ın kampanya bağışçılarıyla yaptığı özel bir toplantıdan ses kaydı sızdırıldı. CNN’de yer alan habere göre; ses kaydında Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda başkent Moskova’yı bombalama tehdidinde bulundu. Trump’ın bu sözlerinin “2024: Trump Beyaz Saray’ı Nasıl Geri Aldı ve Demokratlar Amerika’yı Nasıl Kaybetti” adlı kitapta detaylı biçimde yer aldığı da ifade edildi.