TikTok tehlike saçıyor! Uzmanlardan uyarı geldi…

DEHB ile İlgili Sahte İçerikler Gençleri Tehdit Ediyor

Psikiyatrist Dr. Ashley Shiros’un yürüttüğü bir çalışmaya göre, 500 öğrencinin önemli bir bölümü sahte içerikleri izledikten sonra kendilerinde DEHB olduğuna ikna olmuş durumda.

Katılımcıların çoğu daha önce uzman bir değerlendirmeye girmemişti. Ancak TikTok’ta sıkça bahsedilen ve resmi literatürde karşılığı olmayan “DEHB felci” gibi terimler, gençler arasında yanlış bir özdeşleşmeye yol açtı.

Dr. Shiros, “Bu tür içerikler sadece kendi kendine tanı koymayı teşvik etmekle kalmıyor, aynı zamanda gerçek tanı almış bireyler için tedavi süreçlerini tehlikeye atabilecek bir tehdit oluşturuyor” dedi.

Gençler Eleştirel Düşünme Becerilerini Kaybediyor

Yapılan araştırmaya göre, gençlere kısa ve etkileyici videolarla sunulan yanıltıcı bilgiler, gençlerin eleştirel düşünme becerilerini zayıflatıyor. Özellikle ruhsal bozukluklar hakkında sahte bilgiler içeren videolar, doğru tedavi yöntemlerine ulaşmayı zorlaştırırken psikolojik sorunların ciddiyetini gölgelemektedir.

Uzmanlar Sosyal Medya Eğitimi İçin İstekte Bulunuyor

Psikiyatrist Shiros, sosyal medya platformlarında psikolojik konularla ilgili içerik üretimi konusunda yalnızca sağlık profesyonellerinin yetkilendirilmesi gerektiğini belirtiyor. “Bilimsel temellere dayanmayan videoların yerine, medya okuryazarlığını arttıran ve gençleri bilinçlendiren nitelikli içeriklere odaklanılmalıdır” diyor.

TikTok’un Arkasındaki Tartışmalar Devam Ediyor

TikTok’un sadece içerikleriyle değil, kontrol yapısıyla da eleştirilere maruz kaldığı biliniyor. Uzmanlara göre, Çin merkezli platform, devlet destekli kontrol mekanizmaları ile çalışıyor. Çin’in müttefiki olan Rusya’nın propagandasına platformda geniş bir alan tanıdığı, ancak Çin karşıtı içerikleri sıkı bir şekilde sansürlediği ifade ediliyor.

Küresel medya güvenliği uzmanı Andrei Korsun’a göre, TikTok ve Telegram gibi uygulamalar, Moskova’nın bilgi savaşlarında sıkça başvurduğu araçlar arasında yer alıyor. Korsun, “Pekin ve Moskova arasındaki stratejik işbirliği, özellikle propaganda faaliyetlerinde sosyal medya platformlarının etkin bir şekilde kullanılmasına neden oluyor” diyor.

Related Posts

Ormanlar zamanla yarışamıyor

ABD, New York’ta bulunan Syracuse Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, ormanların iklim değişikliğine uyum sürecinde ciddi bir zaman gecikmesi yaşadığını ortaya koydu. “Science” dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, ağaç popülasyonları …

Yıldızlararası yeni bir cisim keşfedildi: ‘A11pl3Z’

ATLAS Gözlemevi, 1 Temmuz 2025’te A11pl3Z adlı yeni bir yıldızlararası cisim keşfetti. Bu cisim, ʻOumuamua ve Borisov’dan sonra Güneş Sistemi’nde tespit edilen üçüncü yıldızlararası obje oldu. A11pl3Z isimli cismin 3 Temmuz’da saat 22.00’de Virtual Telescope Project tarafından canlı yayında gözlemleneceği açıklandı.

WRC’nin 7. etabı Akropolis Rallisi’ni Ott Tanak kazandı

Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC) 2025 sezonunun 7. etabı Akropolis Rallisi’ni, Hyundai Shell Mobis takımından Ott Tanak kazandı.

Youtube yapay zekaya teslim oluyor! Yeni özellik sinirleri bozacak

Youtube gelecek olan yapay zeka destekli özellik içerik üreticilerini canını çok sıkacak.

PlayStation Plus abonelerine ücretsiz sunulacak oyunlar

PlayStation Plus abonelerine temmuzda sunulacak oyunlar açıklandı. Buna göre 3 oyun ücretsiz hale gelecek.

Google’dan çığır açan teknoloji: Robotlar artık bağlantısız özgür!

Yapay zeka teknolojilerinin gelişimi robotların yeteneklerini de doğrudan etkiliyor. Robotlara yönelik yapay zeka modelini mart ayında duyuran teknoloji devi Google, birçok robot üreticisiyle ortak çalışma yürütüyor. Google’ın yapay zeka …