1- Tutarsız sulama
Bitkiler sabır ve dikkat gerektirir. Özellikle evlerimizde beslediğimiz çiçekler gerçek bir mesai isterler. Eğer dışarda fazla vakit geçiriyor ve evde nadiren bulunuyorsanız çiçeklerinizi sulama ve bakım saatleriniz birbirinden farklılık gösteriyorsa bu durum çiçekleri olumsuz yönde etkileyebilir.
2- Musluk suyu kullanımı
Musluk suyu ucuz ve kullanışlı olabilir ancak bitkiler için en uygun yöntem değildir. Çiçek bakım uzmanları doğru suyun içme suyunu olduğunu söylüyor. Dinlenmiş bir içme suyu bitkileriniz için en faydalısı olabilir. Ancak dilerseniz musluk suyunu kaynatıp soğuduktan sonra çiçeklerinizi de sulayabilirsiniz.
3- Gübrelemeyi unutmak
Bahçe bitkileri için değil belki ama evdeki çiçeklerimiz için çoğu zaman topraklarını değiştirmeyi unuturuz. Oysa ki evde beslediğimiz bitkileri de çiçeğin türüne ve mevsime göre belirli aralıklarla gübrelemek gerekiyor.
4- Güneş ışığını dikkate almamak
Kimi bitki güneş severken kimileri daha karanlık ortamlarda büyümeyi tercih ediyor. Bu yüzden tüm bitkilerin büyüme ve beslenme şekli birbirine benzemez. Evin içinde bir çiçek beslerken evinize ışığın hangi yönden geldiğini bilmeniz gerekir. Uzmanlar çiçeği türüne göre güneş ışığına çıkarmak ve yarı ışıklı bi yerde büyütmenin uzun yıllar yaşamasına sebep olabileceğini söylüyor.
5- Sabırlı olmamak
Gelelim ne kadar dikkat edersek edelim ene kadra çabalarsak çabalayım büyümeyen olduğu yerde sayan bitkilere. Bu noktada sabır çok önemli bir faktör. Yeterince hızlı büyümediğini düşündüğünüz bitkiniz için hayal kırıklığına uğrayabilir veya bitkinizden vazgeçebilirsiniz. Bitki uzmanları böyle bir durumla karşılaşmanız halinde asla pes etmemeniz gerektiğini söylüyor. Sabırlı olmalı ve bitkinize doğru zamanla büyümesi, gelişmesiyle ilgili şans vermeniz gerekiyor.
6- Nem düzeyleri göz ardı ediliyor
Nemin minimum olduğu kuru veya çöl benzeri iklimlerde yaşayanlar, bitki satın alırken nem seviyelerini akılda tutmalıdır. Bu süreçte tamamen evinizin bulunduğu şehir ve mekanın, evinizin içindeki havanın tipine göre bitki seçmelisiniz.
7- Saksı değiştirmemek
Bir bitkinin yaşlandıkça veya büyüdükçe saksısını değiştirmemek büyük bir hata olabilir. Zamanla kökleri genişleyen ve büyüyen bitkiyi mutlaka büyüklüğüne göre bir saksıya taşımak gerekiyor.
8- Yaprakların tozunu almamak
Bitkilerin tozunu almak bir angarya gibi görünse de büyümeyi en üst düzeye çıkarmak için yaprakları temiz tutmak çok önemli. Toz güneş ışığının yapraklara ulaşmasını engelleyebilir, bu da yeşil bitkilerin karbondioksit ve sudan besin sentezlemek için güneş ışığını kullandığı süreç olan fotosentezi yavaşlatır. İşte bu yüzden yaprakları temizlemeyi unutmamak gerekiyor.
9- Bitkileri klima ve ısıtıcının üstüne yerleştirmek
Bitkiler canlıdır. Sıcaklık ya da soğukluk bitkinin köklerini türüne göre olumsuz anlamda etkiler. Bitkilerinizi klima ya da ısıtıcıların üstüne yerleştirmek onların yanmasına ya da donarak ölmesine neden olabilir. Bu yüzden çiçeklerinizi farklı bir yere koymanızda fayda vardır.